Ambassadeurs, Acties

Nathalie Meskens start geboortelijst voor kinderen Nepal

Roze Wolk-actie: schenk een symbolisch cadeau van Nathalie's geboortelijst aan een kansarm kind

ANDERE Roze wolk affiche ziekenhuizen

Moeder in spe Nathalie Meskens laat haar moederhart al voor de geboorte van haar kind luid spreken. De Cunina-ambassadrice legt namelijk niet enkel een geboortelijst voor haar eigen kind aan, maar ook eentje voor de Cunina petekinderen in Nepal. Nathalie zag tijdens een reis van Cunina naar Nepal namelijk hoe kansarme kinderen in het afgelegen Himalayagebergte zonder hulp nauwelijks of geen kans krijgen om onderwijs te volgen en uit de kansarmoede te raken.

Hoewel basisonderwijs gratis en verplicht is voor kinderen van zes tot elf jaar, kan dertig procent van de Nepalese bevolking niet lezen of schrijven. Slechts de helft van de Nepalese kinderen gaat naar school. Helaas zijn staatsscholen van slechte kwaliteit, terwijl privéscholen voor veel families veel te duur zijn. Dit is één van de redenen waarom kinderen die wel met onderwijs starten de school vaak vroeg verlaten.

Daarom trok Sophie Vangheel, stichter en algemeen directeur van Cunina, in 2008 op aanraden van een lokale Cuninamedewerker naar een afgelegen gebied in het Himalayagebergte. Rijstterrassen, meer was er niet te zien toen Sophie in Sekha arriveerde. Het bleek de geschikte locatie om hogerop in de Nepalese bergen een school te bouwen, zodat bergkinderen uit deze streek niet langer te voet naar een school in het dal moesten gaan, een tocht van enkele uren.

Masterplan
Scholen bouwen in afgelegen en arme regio’s is niet altijd makkelijk en zeker niet goedkoop. Daarom moet Cunina goed afwegen waar en wanneer het projecten realiseert. Nog voordat de eerste steen in Sekha werd gelegd, lag er een masterplan op tafel om de school te laten meegroeien met het aantal leerlingen. Hierdoor was er voldoende tijd om geld in te zamelen en plannen uit te voeren. Dat maakt dat er anno 2019 een volwaardige campus is in Sekha met kleuter-, lager, middelbaar,
kunst-, muziek- én vakonderwijs.

Vanaf begin 2020 start Cunina in Sekha twee vakopleidingen: elektriciteit en catering. Leerlingen kunnen er een certificaat behalen dat hen toelaat eenvoudiger werk te vinden in een knelpuntberoep. In de regio rond Sekha is backpacktoerisme in opkomst, maar hier is het gebied nog niet op voorbereid. Daarom start Cunina er met een Green Village restaurant en Green Village verblijfhuisjes.

Omdat er stilaan ook in de bergen elektriciteit wordt aangelegd, zijn er veel gediplomeerde en kundige elektriciens nodig. Ook die bleek men lokaal niet te vinden en dus werden er elektriciens uit de hoofdstad Kathmandu gehaald. Cunina wil op deze trends inspelen en ervoor zorgen dat er lokaal voldoende mensen worden opgeleid.

De plaats van je wieg

Dankzij Cunina is het leven van veel Nepalese kinderen positief veranderd, maar er is nog altijd veel werk aan de winkel. “De plek waar jouw wieg staat, bepaalt vaak de kansen die je krijgt in het leven”, is onze leuze. Na dertig jaar Cunina is het helaas nog altijd de harde realiteit: een kind in Nepal heeft nog altijd niet dezelfde kansen dan een kind in Vlaanderen.

Schenk Nathalie daarom een cadeau dat ze rechtstreeks kan doorschenken aan Nepalese kinderen. Je vindt Nathalies symbolische geboortelijst in verschillende babywinkels in heel Vlaanderen waar jij een symbolisch cadeau kunt kopen ten voordele van de educatie van kansarme kinderen in Nepal. Een lijst van de deelnemende winkels vind je onderaan dit artikel.

Vind je geen babywinkel in jouw buurt? Geen probleem, ook in heel wat ziekenhuizen vind je onze poster met de geboortelijst van Nathalie. Uiteraard kan je jouw cadeau ook gewoon schenken door een bedrag over te maken op ons rekeningnummer BE29 2300 3660 2564, onder vermelding van Roze Wolk-actie.

Babywinkels die enthousiast willen meewerken aan onze Roze Wolk-actie zijn:

  • De Boomhut in Geel
  • Paradisio in Aalst
  • Paradisio Gent
  • Paradisio Sint-Niklaas
  • Paradisio Waregem
  • Seizoenswinkel in Zonhoven
  • Het Land van Ooit in Kontich

Voor meer informatie: info@cunina.org. Of op onze website www.cunina.org

Van elke euro die wij ontvangen gaat 92 eurocent rechtstreeks naar onze werking in Nepal. De beheerskosten van Cunina bedragen slechts acht procent.