Sophe Godinvandewieg

In 1990 richtte Sophie Cunina op. Vandaag de dag staat ze nog steeds aan het roer.

Sophie Vangheel, verpleegkundige van opleiding, wilde altijd al graag mensen helpen. Gedurende tien jaar werkte ze als vrijwilliger bij een internationale hulporganisatie. Na een reis naar Haïti in 1989 besloot ze dat ze meer kon en wilde doen.

"Ik was nooit eerder in een derdewereldland geweest en werd in Haïti enorm aangegrepen door de extreme armoede. Toen ik thuiskwam, beloofde ik mezelf om in het leven van kansarme kinderen een verschil te maken. Op dat moment besliste mijn man om te stoppen met werken en zijn zaak te verkopen. Een gelukkig toeval: hij bleef thuis en ik kon me honderd procent inzetten voor het doel dat ik me gesteld had. Op 23 november 1990 stichtte ik mijn eigen organisatie: Cunina. Elk kind moet kansen krijgen om zijn talenten te ontplooien via onderwijs. Wie onderwijs kan volgen en een diploma kan halen, heeft meer kans op een betere toekomst.

Cunina groeide uit van een vrijwilligersorganisatie tot een erkende ngo met vaste medewerkers en een gestructureerde organisatie in onze zeven partnerlanden. Sinds de oprichting van Cunina hebben we al meer dan 17.000 petekinderen op de schoolbanken gezet en meer dan 250 onderwijsprojecten gerealiseerd. Zo bouwden we onder andere al tientallen scholen en organiseerden we tal van opleidingen.

De steun van een Cuninapeetouder is een lichtpunt in het leven van een kansarm kind. Ik denk altijd: ik had dat kind kunnen zijn. Niemand bepaalt waar zijn wieg staat. Mijn eerste Cuninapetekind, Alexander, was een bootvluchteling die in een tentenkamp op de Filipijnen verbleef. Dankzij Cunina kon hij naar school gaan en een beroep leren. Vandaag heeft hij een baan en een mooie thuis. Hij is getrouwd en vader van twee prachtige zonen. Hiermee werd de vicieuze cirkel van armoede definitief doorbroken. Cunina is het mooiste bewijs dat je als individu iets in beweging kunt zetten. Het ene zaadje dat ik ooit plantte, is vandaag een boom met heel veel vertakkingen.”

1 O5 A2849

Sophie als gastspreker

Inspirerende verhalen over armoede overwinnen en doorzettingsvermogen.

Boek Sophie voor jouw event
Cover moeder van 12

'Moeder van 12.000 kinderen'

Een autobiografie over de wonderbaarlijke levensloop van Sophie

Leer meer