A kantoor MC hoofdfoto

Het verhaal van Suze, verantwoordelijke binnenland Haïti

Dankzij het nieuwe kantoortje met woonruimte hoef ik niet meer zo veel te reizen. In de week woon en werk ik nu in Mombin Crochu.
Zuidwerker Moses

Het verhaal van Moses uit Oeganda

Het is altijd een moeilijke puzzel om de beste kwaliteit voor de beste prijs te vinden.

Op de twee locaties in Oeganda waar Cunina actief is, ben ik verantwoordelijk voor de kwalitatieve uitvoering van de projectplannen uit België en zorg ik ervoor dat de projectbegroting altijd mooi in evenwicht is.

Dat is geen gemakkelijke opgave. Het is altijd een moeilijke puzzel om de beste kwaliteit voor de beste prijs te vinden. Maar na enkele jaren vind je toch de aannemers die volledig in je visie geloven en er even hard voor gaan als wij.

Ik heb regelmatig contact met Cunina België om de voortgang van het project te bespreken en tijdens de bouwfase zie ik Sophie ook geregeld opduiken in Oeganda zelf. Dat is altijd leuk en toont de waardering die Cunina heeft voor het gehele verloop van een project.

Zuidwerker Tashi

Het verhaal van Tashi uit Nepal

Vrijwilligerswerk doen voor Cunina en kansarme kinderen helpen, geeft mij veel voldoening. Die beloning is volgens mij het mooiste wat er bestaat.

Omdat mijn beide ouders sinds het begin betrokken zijn bij Cunina Nepal, heb ik de groei van de organisatie van dichtbij kunnen meemaken, waardoor ik automatisch ook voor Cunina wilde meewerken. Ondertussen werk ik al 10 jaar als manager en coördinator voor Cunina Nepal. Zo houd ik toezicht op de petekinderen in Kathmandu en het Sekha district.

Cunina is in staat om te geven waar de overheid tekortschiet. Cunina voorziet niet alleen in basisonderwijs, maar ook in kwaliteitsvol onderwijs door de kinderen te betrekken in meerdere buitenschoolse activiteiten. Dit zorgt niet alleen voor extra motivatie bij de kinderen, maar versnelt ook het onderwijsproces.

Vrijwilligerswerk doen voor Cunina en kansarme kinderen helpen, geeft mij veel voldoening. Die beloning is volgens mij het mooiste wat er bestaat. Je bent immers bezig met mensen een andere, betere toekomst te geven.

Zuidwerker Wilnise

Het verhaal van Wilnise uit Haïti

Veel jonge Haïtiaanse mensen zijn succesvol dankzij de hulp die ze kregen van Cunina.

Omdat ik zelf een Cuninapetekind ben geweest, weet ik wat de invloed van Cunina is. Door de steun die ik van deze organisatie heb gekregen, is mijn leven helemaal veranderd. Ik kon naar school gaan en volgde een opleiding administratie. Sinds 2011 ben ik Cuninaverantwoordelijke in Port-au-Prince en de uitdagingen waar ik voor sta zijn talrijk. Zo organiseer ik allerlei activiteiten voor petekinderen: het organiseren van het schrijven van brieven aan peetouders, het verzamelen van schoolrapporten om op te sturen naar peetouders, het maken van foto's …. Ik zorg ervoor dat alles op tijd gebeurt, ook al heb ik soms te maken met petekinderen die wat opstandig zijn. Ik ben ook betrokken bij de ondersteuning van projecten in het binnenland, waar er geen infrastructuur is en de transportmiddelen beperkt zijn. Toch weerhoudt dit mij er niet van om mijn werk goed te doen, want Cunina betekent veel voor mij en ik wil mijn werk met veel toewijding doen. Ik heb een nieuw kantoor dat zeer ruim en comfortabel is, werk niet onder druk, we respecteren elkaar. Dankzij Cunina heb ik een beter leven.

Het was aanvankelijk de bedoeling om petekinderen te helpen tot en met de middelbare school, maar veel Haïtiaanse petekinderen krijgen dankzij hun peetouders nu ook de kans om daarna een hogere opleiding te volgen.

Cunina betekent veel voor het leven van de petekinderen in Haïti. Hoewel de situatie in het land op dit moment alle schoolactiviteiten in de hoofdstad verlamt, hoop ik dat dit zal veranderen, zodat de kinderen snel weer naar school kunnen gaan.*

Tot slot kan ik zeggen dat veel jongeren dankzij de aanwezigheid van Cunina in ons land een betere toekomst voor zichzelf hebben kunnen opbouwen. Cunina blijft een sprankeltje hoop voor onze jonge Haïtianen.

*Wilnise verwijst hier naar de gewelddadige rellen die in het najaar van 2019 het sociale en economische leven in Port-au-Prince volledig stillegden. Ook de scholen moesten hierdoor de deuren sluiten.

Foto Joshua en kinderen

Het verhaal van Joshua uit Oeganda

Vrijwilligerswerk doen voor Cunina en kansarme kinderen helpen, geven mij veel voldoening. Die beloning is volgens mij het mooiste wat er bestaat.

Sinds haar komst naar Oeganda in 2014 heeft Cunina weer hoop gebracht in het leven van talloze Oegandese families. In Oeganda werken ongeschoolde mensen bijzonder hard om te overleven. Hierdoor kunnen hun kinderen vaak niet naar school. Hoewel er onder ouders, vooral in afgelegen gebieden en dorpen in en rond Mbarara, een groot verlangen is om hun kinderen naar school te kunnen sturen.

Het gaat om mensen die nooit onderwijs hebben gevolgd en die hun kost verdienen in de landbouw, waar ze ongeschoold en slecht betaald werk verrichten. Hierdoor hebben ze vaak de hoop verloren dat ze hun kinderen ooit naar school kunnen sturen. Met de hulp van Cunina zijn veel van deze kinderen nu ingeschreven op school. Het gaat om wezen: arme en behoeftige kinderen die de kans kregen om via een Cuninapeterschap onderwijs te volgen. We kunnen Cunina niet genoeg bedanken voor deze toewijding en inzet.

Ik bewonder ook de vrijgevigheid van de Cuninapeetouders die deze kansarme kinderen de grote gift van educatie schenken en zo de dromen van deze kinderen werkelijkheid maken. En dat in een land waar het grootste percentage van de mensen niet eens kan voorzien in de eigen basisbehoeften.

Vandaag de dag ondersteunt Cunina 201 kinderen van de in totaal 615 kinderen die bij ons op de Adullam Model Primary school zitten. Cunina heeft hen niet alleen de kans gegeven om te leren, maar zorgt er ook voor dat de schoolomgeving optimaal is om goed kwalitatief onderwijs te kunnen aanbieden.

Hiervoor is in de eerste plaats de schoolinfrastructuur verbeterd. In 2015 zorgde Cunina ervoor dat onze jongens een nieuwe slaapzaal kregen. Zij sliepen in een tijdelijke ruimte van hout en werden vaak ziek door de vele regen die het gebouw aan alle kanten binnensijpelde. Vandaag de dag slapen zij op goede matrassen en komen ze elke dag goed uitgerust naar de lessen. Cunina bouwde ook nieuw sanitair voor de jongens, zodat ze zich kunnen douchen en over hygiënische toiletten beschikken.

In 2016 startte Cunina de vakopleiding naaien, een opleidingscentrum waar leerlingen leren stikken en naaien. Dit opleidingscentrum is uitgerust met eersteklas naaimachines om onze kinderen voor te bereiden op een betere toekomst. Door het aanleren van vaardigheden krijgen deze kinderen de kans om in hun levensonderhoud te voorzien, of zelfs om hun eigen bedrijfje op te richten en banen te creëren. Aangezien de werkloosheid in ons land alarmerend hoog is, is zo’n opleiding zeer welkom. Leerlingen maken er nu al hun eigen schooluniformen en andere kledingstukken.

In 2017 kregen we zonnepanelen die de hele school van stroom voorzien. Ook werd er naar drinkwater gepompt en nu voorziet een waterreservoir ons van gratis en drinkbaar water. Onze school geeft nu geen geld meer uit aan water en elektriciteit. Een hele verbetering, want vroeger liepen onze kinderen, vooral in het droge seizoen, lange afstanden om met kleine jerrycans water te halen wanneer we een watertekort hadden. Vandaag de dag is dit allemaal verleden tijd en hoeven onze kinderen zich geen zorgen meer te maken over elektriciteit, of beter: een gebrek aan elektriciteit. Met zonne-energie zijn ze verzekerd van licht en kunnen ze ’s avonds gewoon een boek lezen.

In 2018 sponsorde Cunina de renovatie van de slaapzaal van de meisjes. Onze meisjes verbleven in een gebouw zonder ventilatoren en werden tijdens het regenseizoen altijd getroffen door de nodige overstromingen. Tegenwoordig slapen ze in een comfortabele slaapzaal en beschikken zij over moderne sanitaire voorzieningen. Daarnaast hebben we nu ook een nieuwe ziekenkamer en een kamer voor de zorgmoeder.

Ten slotte heeft Cunina ook de klaslokalen grondig gerenoveerd en kwam er verder een nieuwe kamer voor de hoofdonderwijzer en eentje voor de directie. Onze school is academisch ook sterk verbeterd en ik kan zeggen dat wij momenteel een van de beste scholen van ons land zijn.

Veel petekinderen in Mbarara beseffen dat ze dankzij Cunina een kans krijgen op een betere toekomst en de mogelijkheid om hun families en de gemeenschap in de toekomst te ondersteunen.

Onderwijs is het grootste geschenk dat je een Oegandees kind kunt geven omdat het de weg vrijmaakt voor een betere toekomst. Kinderen die de hoop in het leven hadden verloren, door de dood van hun ouders, door hiv/aids en door burgeroorlogen, krijgen nu toegang tot goed onderwijs. We kunnen Cunina hier niet genoeg voor bedanken.