Landenpagina Filipijnen Lead Foto

Historisch: Cunina in de Filipijnen

In de Filipijnen is basisonderwijs in principe gratis, maar op veel plaatsen zijn ouders verplicht om de schoolboeken zelf aan te kopen. Daarnaast zijn er nog de kosten van het verplichte schooluniform, een boekentas en schrijfgerief. Wie amper middelen heeft voor onderdak en eten kan zich dit niet veroorloven. Volgens cijfers van Unicef, de VN-kinderrechtenorganisatie, gaan in de Filipijnen naar schatting 2,85 miljoen kinderen tussen vijf en vijftien jaar niet naar school.

Zo’n 200.000 tienermeisjes tussen vijftien en negentien jaar raken jaarlijks zwanger. Het spreekt voor zich dat naar school gaan dan geen prioriteit is. Middelbaar onderwijs is bovendien niet gratis. Dat betekent dat in de praktijk alleen mensen met genoeg financiële middelen hun kinderen naar de middelbare school kunnen sturen.

De Filipijnen werden in 1992 het tweede partnerland van Cunina, nadat Sophie pater-sheutist John Van Bauwel (†2014) ontmoette die in Bayombong op het hoofdeiland Luzon werkte. Daar was hij op een hoog niveau met onderwijs bezig. John zou meer dan twintig jaar de contactpersoon zijn voor Cunina, samen met andere missionarissen en zusters. Sinds zijn dood hebben vrijwilligers van de Saint Mary University in Bayombong zijn taken overgenomen.

Vandaag de dag is Cunina actief op de eilanden Luzon en Cebu, waar we samenwerken met negen regioverantwoordelijken die er de peterschappen beheren. In het verleden realiseerde Cunina ook enkele prachtige ontwikkelingsprojecten op de Filipijnen zoals de bouw van zestig huisjes voor dakloze gezinnen in Diadi. Hoewel Cunina in principe niet aan noodhulp doet, hebben we na de doortocht van de tyfoon Haiyan in 2013 een oproep gelanceerd om geld te doneren zodat de huisjes van getroffen petekinderen opnieuw opgebouwd konden worden.

Onze projecten in De Filipijnen

We hebben momenteel nog geen projecten in De Filipijnen

Landenpagina Steun Filipijnen

Steun kansarme kinderen in de Filipijnen

Hoewel Cunina in de Filipijnen al heel wat kinderen een betere toekomst heeft kunnen geven door hen op de schoolbanken te zetten, blijft de nood hoog. Nog altijd vallen miljoenen kinderen door de mazen van het net. Jij kunt deze kinderen helpen.

Ik overweeg een peterschap bij Cunina