De Filipijnen: een land waar meisjes op jonge leeftijd trouwen in plaats van naar school te gaan
De Filipijnen zijn een voornamelijk katholieke eilandengroep in Azië met meer dan honderd miljoen inwoners. Corruptie en prostitutie tieren er welig en de economie stagneert. Volgens cijfers van Unicef, de VN-kinderrechtenorganisatie, gaan in de Filipijnen naar schatting 2,85 miljoen kinderen tussen vijf en vijftien jaar niet naar school. Meisjes trouwen vaak op jonge leeftijd of ze raken zwanger voor hun negentiende levensjaar. Vooral in de sloppenwijken zien ouders het nut van een schoolopleiding meestal niet in of ze kunnen het eenvoudigweg niet betalen. Goed onderwijs op de Filipijnen is dan ook bijzonder duur.
Historisch: Cunina in de Filipijnen
In de Filipijnen is basisonderwijs in principe gratis, maar op veel plaatsen zijn ouders verplicht om de schoolboeken zelf aan te kopen. Daarnaast zijn er nog de kosten van het verplichte schooluniform, een boekentas en schrijfgerief. Wie amper middelen heeft voor onderdak en eten kan zich dit niet veroorloven. Zo’n 200.000 tienermeisjes tussen vijftien en negentien jaar raken jaarlijks zwanger. Het spreekt voor zich dat naar school gaan dan geen prioriteit is. Middelbaar onderwijs is bovendien niet gratis. Dat betekent dat in de praktijk alleen mensen met genoeg financiële middelen hun kinderen naar de middelbare school kunnen sturen.
De Filipijnen werden in 1992 het tweede partnerland van Cunina, nadat Sophie pater-scheutist John Van Bauwel (†2014) ontmoette, die in Bayombong op het hoofdeiland Luzon werkte. Daar was hij rector van de Saint Mary's University. John zou meer dan twintig jaar de contactpersoon zijn voor Cunina, samen met andere missionarissen en zusters. Sinds zijn dood hebben vrijwilligers van de universiteit zijn taken overgenomen.
Vandaag de dag is Cunina actief op de eilanden Luzon en Cebu, waar we samenwerken met negen regioverantwoordelijken die er de peterschappen beheren. In het verleden realiseerde Cunina ook enkele prachtige ontwikkelingsprojecten op de Filipijnen zoals de bouw van zestig huisjes voor dakloze gezinnen in Diadi. Hoewel Cunina in principe niet aan noodhulp doet, hebben we na de doortocht van de tyfoons Haiyan en Odette een oproep gelanceerd om geld te doneren zodat de huisjes van getroffen petekinderen opnieuw opgebouwd konden worden.
Steun kansarme kinderen in de Filipijnen
Hoewel Cunina in de Filipijnen al heel wat kinderen een betere toekomst heeft kunnen geven door hen op de schoolbanken te zetten, blijft de nood hoog. Nog altijd vallen miljoenen kinderen door de mazen van het net. Jij kunt deze kinderen helpen.