Cunina Nepal nov2016 Deel II 59 kopie b

Historisch: Cunina in Nepal

Het hindoeïstisch-boeddhistische Nepal in het gigantische continent Azië telt dertig miljoen inwoners. Het grootste deel van de oppervlakte wordt ingenomen door de Himalayas, een gebergte dat voor veel toerisme zorgt, maar ook voor grote problemen qua mobiliteit. Sommige regio's zijn daardoor onderontwikkeld. Het land loopt ook risico op aardbevingen die telkens grote schade aanrichten en ook erosie door ontbossing bedreigt het land. Door de politieke instabiliteit heeft Nepal zich decennialang niet kunnen ontwikkelen. De levensverwachting is er amper 59 jaar. Ook het kastensysteem zorgt voor grote problemen qua ontwikkelingsmogelijkheden. Mannen leiden de Nepalese maatschappij waardoor vrouwen het moeilijk hebben zich te ontplooien en meisjes minder kansen krijgen. Evenals in de andere Cuninapartnerlanden zijn de publieke scholen van lamentabele kwaliteit en de privéscholen te duur. Vooral het hoger onderwijs heeft nood aan meer fondsen en gekwalificeerd personeel.

Nepal werd in 1997 het vijfde partnerland doordat Sophie de arts Louis Germeys (†2001) had leren kennen, die zelf had deelgenomen aan een Himalaya-expeditie. Pasang Sherpa was Sophie's eerste contactpersoon en vandaag is hij nog steeds Cunina-adviseur. Ook zijn vrouw Lhakpa Doma Sherpa en hun zoon Tashi zijn actief voor Cunina. Nepal is het enige land waar Cunina een eigen ngo-statuut heeft. Cunina heeft hier de meeste van haar peterschappen. Er werden ook tientallen educatieve projecten opgezet om de toegang tot en de kwaliteit van het onderwijs in Nepal te verbeteren. Cunina heeft een peterschapswerking in de hoofdstad Kathmandu, maar biedt vooral hulp in de meest afgelegen gebieden. Zo is Cunina actief in tientallen dorpen in de kansarme regio Sankhuwasabha, maar ook in Phaplu, een bergdorp in het Solukhumbu-district aan de voet van de Mount Everest.

Door Pasang Sherpa kwam Sophie terecht in Sekha, op 1200 meter hoogte, waar kinderen nauwelijks toegang tot onderwijs hadden. Cunina bouwde er een lagere school en trok goed opgeleide leerkrachten aan. De school bestaat vandaag de dag uit een kleuter- en lagere school, een middelbare school, een vakschool en een Music & Arts school. Hiermee is Sekha uitgegroeid tot een volwaardig kenniscentrum voor de hele regio. De Sekha Boarding School is een Cuninaschool, dat wil zeggen dat Cunina Nepal de school beheert. De naam 'Sekha Boarding School' zou je kunnen doen vermoeden dat het om een internaat gaat. Dit is echter niet het geval. Een boarding school in Nepal is een school waar al vanaf de kleuterschool in de Engelse taal lesgegeven wordt. De kennis van deze wereldtaal zal een onmiskenbaar voordeel zijn voor de kinderen als ze later afstuderen.

Vanwege het groeiende toerisme in de regio rondom Sekha bouwde Cunina het toeristisch complex Green Village en gaf zo de lokale jongeren een kans op de arbeidsmarkt. Het bestaat uit acht cottages en een restaurant. Ook voorzag Cunina twee nieuwe vakopleidingen: horeca en elektriciteit. Green Village biedt de jongeren van Sekha de mogelijkheid om een job uit te oefenen in hun eigen omgeving. Het is de bedoeling dat het Cuninaproject na verloop van tijd zelfbedruipend wordt.

Lees meer
Nepal Sekha Boarding School

Steun kansarme kinderen in Nepal

In de meest afgelegen gebieden in het Himalayagebergte is het volgen van onderwijs een nog grotere opgave dan in de hoofdstad Kathmandu. Kinderen doen er uren over om te voet naar de dichtstbijzijnde school te gaan. Toch hebben ook zij vaak grote toekomstdromen. Wil jij Nepalese jongeren helpen om een betere toekomst voor zichzelf te creëren?

Ik overweeg een peterschap bij Cunina