000 PHAT hoofdfoto b
“De eerste keer bezocht ik Hatiya met de helikopter. Het was praktisch onmogelijk om er via de weg te geraken. Ik was de allereerste buitenlander die er ooit kwam.”
Sophie Vangheel, stichter en algemeen directeur Cunina

De levensomstandigheden voor de bergbewoners in Hatiya zijn uiterst primitief. Het is een zeer authentiek en beschermd dorp dat tot voor 2009 bijna niet bereikbaar was. Hatiya ligt op enkele dagen stappen van Num, het dichtstbijzijnde dorp dat via een verharde weg met de jeep te bereiken is. De inwoners in Hatiya hadden, behalve af en toe een andere Nepalees, nog nooit bezoekers van zo ver ontvangen.

Als de kinderen van Hatiya al naar school gingen, werden ze een heel schooljaar ondergebracht bij familieleden in Num of een hostel in Khandbari. De enige andere optie was thuis blijven en op het veld gaan werken.

De beslissing van Cunina om juist hier een lagere school te bouwen werd dan ook op veel enthousiasme onthaald. Bouwmaterialen konden enkel met ezels naar boven gebracht worden, via smalle bergpaadjes die slingeren door de rijstterrassen. Dankzij de vijf klaslokalen met sanitaire blok die Cunina er neerzette, kunnen kinderen hier nu tot hun twaalfde naar school gaan.

Het beheer van het gebouw is volledig overgedragen aan de dorpsbewoners. De lokale leerkrachten worden betaald door de overheid. Cunina heeft er geen peterschapswerking opgestart, omdat opvolging in zo’n afgelegen regio zo goed als onmogelijk is.

Nepal:
Lagere school Hatiya

Deelprojecten:

  • bouw en inrichting 5 klaslokalen
  • bouw sanitaire blok

De projecten van Cunina worden duurzaam en op korte termijn gebouwd. We werken met lokale werknemers en lokale materialen. Verder houden we de beheerskosten zo laag mogelijk.

Projectkosten
€ 60.000

Bewust zonder federale subsidies

Mét steun van particulieren en bedrijven

Steun onze projecten in Nepal

Wil je meehelpen om kansarme jongens en meisjes in Nepal een kans te geven op kwalitatief en duurzaam onderwijs?

Dankzij de projecten van Cunina lopen duizenden jongeren school in propere en praktische klaslokalen. En krijgen ze de kans om een stiel te leren in onze vakopleidingen.

Doe een gift
000 PHAT CTA b