1 PCHEP hoofdfoto b
“Chepuwa is alleen te voet te bereiken of op ezels. Het lijkt echt het einde van de wereld, maar toch hebben we hier vlakbij de Tibetaanse grens een school gebouwd!”
Sophie Vangheel, stichter en algemeen directeur Cunina

De levensomstandigheden voor de bergbewoners in Chepuwa zijn uiterst primitief. Het is een zeer authentiek en beschermd dorp dat tot voor 2009 bijna niet bereikbaar was. Chepuwa ligt op enkele dagen stappen van Num, het dichtstbijzijnde dorp dat via een verharde weg met de jeep te bereiken is. De inwoners in Chepuwa hadden, behalve af en toe een andere Nepalees, nog nooit bezoekers van zo ver ontvangen.

Als de kinderen van Chepuwa al naar de middelbare school gingen, werden ze een heel schooljaar ondergebracht bij familieleden in Num of een hostel in Khandbari. De enige andere optie was thuis blijven en op het veld gaan werken.

De beslissing van Cunina om juist hier een middelbare school te bouwen werd dan ook op veel enthousiasme onthaald. Er waren wel wat lagere schoolklasjes, maar verder studeren was meestal een verre droom. Bouwmaterialen konden enkel met ezels naar boven gebracht worden, via smalle bergpaadjes die slingeren door de rijstterrassen. Dankzij de zes klaslokalen die Cunina er neerzette, kunnen kinderen hier nu tot hun zestiende naar school gaan.

Het beheer van het gebouw is volledig overgedragen aan de dorpsbewoners. De lokale leerkrachten worden betaald door de overheid. Cunina heeft er geen peterschapswerking opgestart, omdat opvolging in zo’n afgelegen regio zo goed als onmogelijk is.

Nepal:
Middelbare school Chepuwa

Deelprojecten:

  • bouw 6 klaslokalen
  • inrichting 6 klaslokalen

De projecten van Cunina worden duurzaam en op korte termijn gebouwd. We werken met lokale werknemers en lokale materialen. Verder houden we de beheerskosten zo laag mogelijk.

Projectkosten
€ 60.000

Bewust zonder federale subsidies

Mét steun van particulieren en bedrijven

Steun onze projecten in Nepal

Hoog in de Himalaya, tegen de Tibetaanse grens, ligt het afgelegen dorpje Chepuwa. Hier zijn geen wegen, zelfs nauwelijks paadjes. Maar in Chepuwa leven wél leergierige jongeren. Cunina liet bouwmateriaal per ezelkaravaan vervoeren en zo werd er in Chepuwa na de aardbeving een middelbaar schooltje gebouwd.

Doe een gift
1 PCHEP CTA b