Cunina gaat kinderarbeid in Peru aanpakken

In 2019 werd Peru het zevende partnerland van Cunina. Tot nu toe hadden we enkel een werking in de stad Ayacucho, waar we peterschappen hebben bij kinderen van tienermoeders. We zijn uitermate trots dat we een pilootproject hebben opgestart in een nieuw gebied, het district Chungui, waar het wemelt van de cacao- en cocaplantages en helaas vele kinderen op het veld werken.


De eerste petekinderen in Chungui


Een van de armste gebieden van Peru

Chungui ligt in de regio Ayacucho op twaalf uur rijden van de stad Ayacucho. De slechte weersomstandigheden maken de meeste wegen naar de regio onberijdbaar waardoor deze moeilijk te bereiken is. Dat en de slechte toegang tot basisvoorzieningen maakt dat er veel armoede is. Zo is volgens de Monetaire Armoedekaart van 2018, opgesteld door het Nationaal Instituut voor Statistiek en Informatica (INEI), de regio Ayacucho een van de armste gebieden van Peru.

  • 34 procent van de mensen is er analfabeet;
  • Ongeveer 72 procent van de bevolking van vijftien jaar en ouder zou slechts één jaar lager onderwijs hebben genoten;
  • 79 procent heeft geen drinkwater en 95 procent beschikt niet over openbare riolering;
  • 46 procent lijdt aan chronische ondervoeding.
In Ayacucho leven sommige kinderen in de meest erbarmelijke omstandigheden


Ivoorkust

In april 2021 startte Cunina al een gelijkaardig pilootproject in Ivoorkust. Het was de bedoeling om er vijftig kinderen van cacaoboeren op de schoolbanken te zetten en zo iets te doen aan de kinderarbeid die sinds het begin van de coronapandemie alleen maar toegenomen is. De peterschappen geraakten er echter niet van de grond en Cunina kon helaas niet anders dan het project negatief evalueren en er de stekker uittrekken.

Drugshandel

Peru kampt met dezelfde problemen. Onderwijs is er voor veel ouders te duur. Hun kinderen hebben vaak geen andere keuze dan te gaan werken op cacaoplantages. Dat probleem wil Cunina structureel aanpakken door peterschappen op te zetten bij deze kinderen. Bovendien is Chungui berucht om de drugshandel. Naar schatting wordt meer dan de helft van de coca in Peru verbouwd. Naast het werk dat vele kinderen verrichten op cacaoplantages, komen ze vaak terecht bij cocaboeren en raken zo verstrikt in het drugsmilieu. Ook deze kinderen wil Cunina helpen met een peterschap.

Een cacaoboer in Chungui