Beneficiaries of the project 2

Historisch: Cunina in Peru

In Ayacucho zaaide de terreurbeweging Het Lichtend Pad in een recent verleden een spoor van vernieling en verderf. Dit heeft nog steeds veel invloed in het dagelijkse leven van de bewoners. De streek kent een hoog aantal extreem arme mensen. De som van armoede, een lage scholingsgraad, machismo en alcoholmisbruik maakt dat veel gezinnen niet zonder hulp uit de vicieuze cirkel van kansarmoede raken. Toen Sophie in 2018 op een verkennend werkbezoek was in Peru en diverse scholen bezocht, raakte ze erg onder de indruk van het lot van deze kansarme vrouwen en de vele jonge tienermoeders in Ayacucho. Velen leven in de buitenwijken rond de stad, in zeer precaire omstandigheden.

In een artisanaal breiatelier dat er door de hulporganisatie Solid is opgezet, breien en haken plaatselijke moeders dekens, mutsen, truien en sjaals voor de verkoop in binnen- en buitenland. Dat leidt tot prachtige producten gemaakt van zachte wol van de alpaca die in het omliggende Andesgebergte leeft. De vrouwen ontvangen hiervoor een eerlijk loon. Ook worden ze begeleid om als vrouw steviger in hun schoenen te staan in de machocultuur, die nog steeds diep geworteld zit in de Peruaanse samenleving. Zowel de breimoeders als de tienermoeders kunnen hun kinderen (van zes maanden tot vijf jaar) onderbrengen in een kinderdagverblijf of op een basisschool. De meeste moeders gaan drie maanden na de bevalling uit financiële nood weer aan het werk. De kindjes worden dan warm ingeduffeld en op de rug van de moeder gedragen, in de typische geborduurde manta.

Een peterschap in Peru biedt een kind van één van deze breimoeders de kans om te studeren en te leren lezen en schrijven, iets wat hun ouders vaak niet kunnen. Deze kinderen groeien op met zoveel meer kansen en vaardigheden om het ver te schoppen en zo hun gezinnen mee te transformeren. Daarnaast kan een peterschap ook het leven van een tienermoeder weer op de rails zetten. Deze erg jonge meisjes zijn vaak slachtoffer van misbruik. Bij een zwangerschap krijgen ze te horen dat hun leven voorbij is omdat ze voor hun kind moeten zorgen. Een abortus is strafbaar in Peru. Maar, deze meisjes geven niet zomaar op. Ze zijn des te meer gemotiveerd om hun studies verder te zetten, voor zichzelf en de toekomst van hun kind. Cunina werkt in Peru samen met Solid en leert deze meisjes omgaan met hun jonge ouderschap, met het opkomen voor hun rechten en ijvert voor de terugkeer naar het onderwijs, ondanks enkele drempels. Deze meisjes dromen er namelijk van om zelf psycholoog, verpleegkundige of dokter te worden en anderen op hun beurt te helpen.

Lees meer
Website 3 0 Dansende meisjes

Steun kansarme kinderen in Peru.

Omdat de nood aan goed onderwijs zo enorm groot is in de Peruaanse bergen kunnen wij alle steun gebruiken om nog meer kinderen op de schoolbanken te zetten. Zo behoeden wij hen voor een leven in grote kansarmoede, zonder uitzicht op een betere toekomst. Jij kunt hen helpen!

Ik overweeg een peterschap bij Cunina