IMG 4102

Historisch: Cunina in Peru

Ayacucho, onofficieel ook Huamanga of Wamanqa genoemd, is een stad op de oostelijke hellingen van de Andes. Het is de hoofdstad van de regio. Het is hier dat de terreurbeweging Het Lichtend Pad in een recent verleden een spoor van vernieling en verderf zaaide, iets wat in het dagelijkse leven van de bewoners nog altijd veel invloed heeft.

De streek kent een hoog aantal jonge alleenstaande moeders die vaak ongeschoold zijn en zonder hulp geen kans maken om uit de kansarmoede te raken. Toen Sophie in 2018 op een verkennend werkbezoek was in Peru en diverse scholen bezocht, raakte ze erg onder de indruk van het lot van de zogenaamde breimoeders in Ayacucho. De circa tweehonderd breimoeders in Ayacucho leven er in vreselijke omstandigheden.

In een artisanaal kledingatelier dat er door een hulporganisatie is opgezet, breien en haken de moeders dekens, mutsen en sjaals voor de verkoop in binnen- en buitenland. Het resultaat van hun werk zijn prachtige truien, sjaals en mutsen, gemaakt van een zachte wol van de alpaca die in het omliggende Andesgebergte leeft. De vrouwen ontvangen hiervoor een eerlijk loon. Ook worden ze begeleid om als vrouw steviger in hun schoenen te staan in de machocultuur op het Peruaanse platteland. Zowel de breimoeders als de tienermoeders kunnen hun kinderen (van zes maanden tot vijf jaar) onderbrengen in een kinderdagverblijf of op een basisschool. De meeste moeders gaan drie maanden na de bevalling weer aan het werk.

In 2019 startte Cunina een pilootproject en werden er vijf peterschappen afgesloten om deze kinderen van breimoeders te ondersteunen bij hun schoolopleiding. Inmiddels is besloten dat Peru ons zevende partnerland wordt en wordt het aantal peterschappen gestaag uitgebreid.

Onze projecten in Peru

We hebben momenteel nog geen projecten in Peru

Website 3 0 Dansende meisjes

Steun een petekind in Peru

Omdat de nood aan goed onderwijs zo enorm groot is in de Peruaanse bergen kunnen wij alle steun gebruiken om nog meer kinderen op de schoolbanken te zetten. Zo behoeden wij hen voor een leven in grote kansarmoede, zonder uitzicht op een betere toekomst. Jij kunt hen helpen!

Word peetouder