Mombin Crochu La Sagesse lagereschool2
“Vroeger zaten er gaten in het dak. Als het regende werden onze schriften helemaal nat. ”
Djermille, 10 jaar, leerlinge La Sagesse

Miserabele toestanden

La Sagesse is een protestantse lagere school in Chevin, een gehuchtje van Mombin Crochu, gelegen op een paar kilometer van het centrum. Hier gaan de allerarmsten naar school. Sommige kinderen moeten uren stappen en verscheidene rivieren doorwaden om er te geraken. In het regenseizoen gebeurt het zelfs dat ze de rivieren gewoon niet kunnen oversteken omdat het water dan te hoog staat en er geen bruggen zijn.

De kinderen kregen les in krotten waarin wij nog geen dieren zouden plaatsen. Toen Sophie in 2010 het schooltje bezocht trof ze de volgende miserabele toestanden aan: Twee klassen die eenzelfde ruimte deelden, elke groep met de neus in de andere richting, alleen afgescheiden door een triplex paneel vol gaten dat dienst deed als schoolbord. Om nog maar niet te spreken over de lemen muren, het gebrek aan deuren en ramen en een dak zo lek als een zeef.

Cunina brengt hoop

Cunina bouwde tussen 2011 en 2014 acht nieuwe klaslokalen voor La Sagesse. Hierbij kregen wij ook geregeld hulp van dankbare ouders die kiezelstenen uit de rivieren haalden voor de fundering. Ook mengden ze cement met water en zand om bouwstenen te maken die ze vervolgens lieten drogen in de Haïtiaanse zon. Toen de klaslokalen af waren, richtte Cunina ze in met nieuwe schoolbanken, lessenaars, stoelen en kasten die op bestelling werden gemaakt door lokale schrijnwerkers. Zo hebben we de lokale economie ook een duwtje in de rug kunnen geven.

Alle klassen werden voorzien van didactisch materiaal. Cunina kocht ook vuilnisbakken aan, zowel voor binnen in de klassen als buiten op de speelplaats.

Zoals in al onze partnerscholen in het Haïtiaanse binnenland, kwamen er ook hier in 2020 een waterput en nieuwe sanitaire voorzieningen om de omgeving van de school hygiënischer te maken en een uitbraak van cholera tegen te gaan.

Ecole La Sagesse Mombin Crochu:
Kleuterklas en lagere school

Deelprojecten:

  • bouw en inrichting 8 klaslokalen
  • aankoop handboeken voor leerkrachten
  • aankoop didactisch materiaal voor alle klassen
  • aankoop ijzeren en plastieken vuilbakken

De projecten van Cunina worden duurzaam en op korte termijn gebouwd. We werken met lokale werknemers en lokale materialen. Verder houden we de beheerskosten zo laag mogelijk.

Projectkosten
€ 36.159

Bewust zonder federale subsidies

Mét steun van particulieren en bedrijven

Steun onze projecten in Haïti

La Sagesse is een school in Chevin, een gehuchtje van Mombin Crochu, in een afgelegen regio van Haïti. De kinderen volgden er les in houten krotten, amper beschermd tegen regen en zon. Cunina bouwde een volledig nieuwe school waar het een plezier is om les te volgen.

Doe een gift
AA LS CTA bewerk