A DSM hoofdfoto
Naar school gaan is leuk geworden sinds Cunina ons nieuwe klaslokalen heeft gegeven. We hebben nu zelfs nieuwe banken en we mogen werken met verf en boetseerklei.”
Michel, 11 jaar, leerling Dieu Seul Maître

Miserabele toestanden

Dieu Seul Maître is een protestantse lagere school in het centrum Mombin Crochu, gebouwd op een klein lapje grond. Hier gaan de allerarmsten naar school. De kinderen kregen les in krotten waarin wij nog geen dieren zouden plaatsen. Toen Sophie in 2010 het schooltje bezocht trof ze de volgende miserabele toestanden aan: Twee klassen die eenzelfde ruimte deelden, elke groep met de neus in de andere richting, alleen afgescheiden door een triplex paneel vol gaten dat dienst deed als schoolbord. Om nog maar niet te spreken over de lemen muren, het gebrek aan deuren en ramen en een dak zo lek als een zeef.

Cunina brengt hoop

Cunina bouwde tussen 2011 en 2019 negen nieuwe klaslokalen en twee opslagruimtes voor Dieu Seul Maître. De lokale bevolking mengde zelf cement met water en zand om bouwstenen te maken die ze vervolgens lieten drogen in de Haïtiaanse zon. Toen de klaslokalen af waren, richtte Cunina ze in met nieuwe schoolbanken, lessenaars, stoelen en kasten die op bestelling werden gemaakt door lokale schrijnwerkers. Zo hebben we de lokale economie ook een duwtje in de rug kunnen geven.

Alle klassen werden voorzien van didactisch materiaal. Cunina kocht ook vuilnisbakken aan, zowel voor binnen in de klassen als buiten op de speelplaats.

Zoals in al onze partnerscholen in het Haïtiaanse binnenland, kwamen er ook hier in 2020 een waterput en nieuwe sanitaire voorzieningen om de omgeving van de school hygiënischer te maken en een uitbraak van cholera tegen te gaan.

Ecole Dieu Seul Maître Mombin Crochu:
Kleuterklas en lagere school

Deelprojecten:

  • bouw en inrichting 9 klaslokalen
  • bouw 2 opslagplaatsen
  • aankoop handboeken voor leerkrachten
  • aankoop didactisch materiaal voor alle klassen
  • aankoop ijzeren en plastieken vuilbakken

De projecten van Cunina worden duurzaam en op korte termijn gebouwd. We werken met lokale werknemers en lokale materialen. Verder houden we de beheerskosten zo laag mogelijk.

Projectkosten
€ 44.143

Bewust zonder federale subsidies

Mét steun van particulieren en bedrijven

Steun onze projecten in Haïti

In het dorp Mombin Crochu liggen heel wat scholen. De een al armer dan de andere. Dieu Seul Maître was zo'n schooltje waar kinderen met de voeten in de modder of stof in de ogen les moesten volgen. Cunina bouwde een volledig nieuwe school voor hen.

Doe een gift
AA DSM CTA 2 bewerkt