0 CE hoofdfoto bewerkt
“Toen ik in het tweede middelbaar zat ben ik van school moeten gaan omdat mijn ouders het niet meer konden betalen. Maar toen kreeg ik een brief van Cunina. Het was een geschenk uit de hemel.
Charles, 18 jaar, student Collège de l'Espoir

Wat het Collège de l'Espoir zo bijzonder maakt, is dat ze werd opgericht door twee voormalige leerlingen van de Notre Dame, een andere partnerschool van Cunina in Mombin Crochu. De afgestudeerden richtten de middelbare school samen op, toen ze na hun studie niet onmiddellijk werk vonden. De eerste jaren werd er gewerkt vanuit twee klaslokalen van de Notre Dame, maar geleidelijk aan is de school gegroeid op een andere locatie.

Hoewel de school vanwege de uitstekende onderwijskwaliteit veel aanzien geniet in de omgeving, liet de kwaliteit van de schoolgebouwen wel te wensen over. Te veel leerlingen zaten in veel te kleine klaslokalen. Er werden daarom twee nieuwe klaslokalen bijgebouwd en vijf bestaande gerenoveerd, die vervolgens allemaal werden ingericht met schoolmeubilair vervaardigd door lokale schrijnwerkers.

Voor de veiligheid en de rust van de leerlingen en om vandalisme tegen te gaan werd het schoolterrein ommuurd en er werd een stevige toegangspoort geplaatst met de financiële steun van Cunina. Dit was sneller gezegd als gedaan. Het college ligt namelijk op een steile helling en heeft te kampen met bodemerosie. Tijdens het regenseizoen verandert de anders zo droge ravijn in een kolkende watermassa. Omdat een gewone muur hier gewoon zou wegspoelen was het eerst nodig een betonnen U-goot te bouwen om het overtollige water af te voeren.

Net zoals al onze partnerscholen in het Haïtiaanse binnenland kreeg ook het Collège de l'Espoir in 2020 een waterput en nieuwe sanitaire voorzieningen om de omgeving van de school hygiënischer te maken en een uitbraak van cholera tegen te gaan.

Collège de l'Espoir:
Middelbare school

Deelprojecten:

  • bouw en inrichting 2 klaslokalen
  • renovatie 5 klaslokalen
  • aankoop 100 nieuwe schoolbanken en 3 bureaus
  • aankoop ijzeren en plastieken vuilbakken
  • bouw muur rond schoolterrein en plaatsing toegangspoort
  • bouw betonnen afvoerkanaal

De projecten van Cunina worden duurzaam en op korte termijn gebouwd. We werken met lokale werknemers en lokale materialen. Verder houden we de beheerskosten zo laag mogelijk.

Projectkosten
€ 73.737

Bewust zonder federale subsidies

Mét steun van particulieren en bedrijven

Steun onze projecten in Haïti

Het binnenland van Haïti kent heel wat lagere scholen, maar minder middelbare scholen. Verder studeren is noodzakelijk om de vicieuze cirkel van armoede te doorbreken. Daarom ondersteunt Cunina middelbare scholen waar het kan. Voor Collège de l'Espoir bouwde Cunina nieuwe klaslokalen.

Doe een gift
00 CE CTA bewerkt