
Menstruatiearmoede is een onzichtbare crisis die miljoenen meisjes wereldwijd treft. Een natuurlijk en doodnormaal aspect van ‘vrouw zijn’ bepaalt ook in 2025 nog te vaak wie kansen krijgt en wie niet. Zonder toegang tot menstruatieproducten, degelijke sanitaire voorzieningen en correcte informatie missen veel meisjes cruciale schooldagen. Een klein, biologisch proces met gigantische gevolgen: meisjes raken achterop, verliezen zelfvertrouwen en sommige verlaten zelfs voorgoed de schoolbanken met alle gevolgen vandien.
De harde cijfers
Uit rapporten van UNICEF en de Wereldbank blijkt dat wereldwijd minstens 500 miljoen vrouwen en meisjes geen adequate toegang hebben tot menstruatieproducten en -faciliteiten. In Oeganda blijft één op de tien meisjes tijdens haar menstruatie thuis van school. In Zuid-Afrika wordt naar schatting 30% van de schoolgaande meisjes geconfronteerd met menstruatiearmoede. Dit betekent: gemiste lessen, een verhoogde kans op schooluitval en een vicieuze cirkel van armoede die zich verderzet. Dat zo’n vanzelfsprekend, biologisch proces nog altijd bepaalt of een meisje haar toekomst kan vormgeven, is ronduit absurd.
Hoe Cunina hier verandering in brengt
Bij Cunina zien we onderwijs als dé sleutel tot een betere toekomst. Maar hoe kunnen we pleiten voor gelijke kansen als menstruatie een reden is waarom meisjes thuisblijven? Daarom zorgen wij voor praktische oplossingen die een groot verschil maken.
In Oeganda ontvingen we menstruatieslips van 'Moi et Marie', die we verdelen onder schoolmeisjes. Deze herbruikbare slips bieden een betaalbaar, duurzaam en hygiënisch alternatief voor wegwerpmaandverband, vodden of andere improvisaties die vaak onhygiënisch en oncomfortabel zijn. Ook in Zuid-Afrika deelden we al menstruatieslips uit, zodat schoolcarrières niet onderbroken wordt door iets wat net zo natuurlijk is als ademen.
Daarnaast zorgen we ervoor dat scholen in onze projectlanden beschikken over de nodige sanitaire voorzieningen, zodat meisjes zich op school veilig en comfortabel voelen, ongeacht de periode van de maand.
Iedereen wint met gendergelijkheid
Menstruatiearmoede is geen losstaand probleem, maar een symptoom van diepgewortelde ongelijkheid. Onderwijs is een basisrecht, maar zolang meisjes structureel minder kansen krijgen dan jongens, kunnen we niet spreken van échte gelijkheid.
Wij geloven in gelijke kansen voor iedereen. Dit begint met eenvoudige, maar impactvolle maatregelen: toegang tot menstruatieproducten, veilige schoolomgevingen en structurele ondersteuning. We strijden niet alleen tegen menstruatiearmoede, maar ook tegen de ongelijkheid die meisjes belemmert hun toekomst vorm te geven.
Dit is geen ‘vrouwenprobleem’, maar een maatschappelijke kwestie. Studies tonen aan dat wanneer vrouwen volledig deelnemen aan de arbeidsmarkt, de economie groeit en gezinnen gezonder en beter opgeleid zijn (ABN AMRO, Financial Focus). Gelijke kansen zorgen voor sociale stabiliteit en sterkere gemeenschappen.
Voor meisjes betekent onderwijs minder risico op kinderhuwelijken en tienerzwangerschappen. Een diploma vergroot hun kans op economische zelfstandigheid en helpt de vicieuze cirkel van armoede te doorbreken. Opgeleide moeders sturen hun dochters én zonen naar school, wat generaties lang verandering brengt.
Gelijke kansen voor meisjes en vrouwen zijn geen gunst, maar een noodzaak. Laten we samen bouwen aan een inclusieve wereld waarin iedereen kan bijdragen en bloeien.
Een overbodig obstakel
Menstruatie zou nooit een reden mogen zijn waarom een meisje haar toekomst niet ten volle kan benutten. Met Cunina blijven we ons inzetten om menstruatiearmoede te bestrijden; ieder meisje verdient het om zorgeloos naar school te kunnen gaan. Wil je bijdragen aan deze missie? Steun ons en help meisjes wereldwijd hun schoolcarrière voortzetten, ongeacht de dag van de maand.