Hoe de coronapandemie kinderen in Oeganda de dieperik in sleurt

In maart viel Oeganda net als de rest van de wereld ten prooi aan het coronavirus. De scholen sloten onmiddellijk de deuren en de stilte nam het over. De vele gezinnen die het al moeilijk hadden om rond te komen zien nu hun toekomst in rook opgaan, want werk is er niet meer. We spraken met Joshua, directeur van de Adullam Model Primary School waarmee Cunina sinds 2013 samenwerkt, over de gevolgen van de coronapandemie in Oeganda.

Sophie en Joshua in Oeganda


Kinderarbeid

“Geen school, geen afleiding en geen eten. Dan wordt het voor Oegandese kinderen al snel verleidelijk om te gaan werken”, vertelt Joshua vanuit zijn thuisfront in Mbarara. “Ik zie kinderarbeid op elke hoek van de straat. In Oeganda zijn er enorm veel weeskinderen en zij hebben geen ouders die voor hen zorgen. Sommige onder hen gaan naar school en krijgen daar in normale omstandigheden dagelijks een warme maaltijd. Nu de schoolpoorten gesloten zijn zien velen geen andere uitweg dan te gaan werken aan een minuscuul hongerloontje in de hoop dat ze hun avondmaal van die dag kunnen betalen. De kinderen raken snel gewend aan dit leven terwijl ze in werkelijkheid continu worden uitgebuit. Bovendien is er een wijdverspreide schaarste aan voedsel in Oeganda en dat probleem wordt alsmaar erger door Covid-19.”

Kinderarbeid
Kind van acht hard aan het werk tegen een zuurverdiend loon


“Ook verliezen we leerkrachten aan een ontzagwekkend tempo, en dat was hier al een knelpuntberoep! Geen sector is zo hard getroffen als het onderwijs. Leerkrachten zoeken radeloos naar alternatieve jobs en zo ontstaat de kans dat ze hun hoofdstuk als docent voorgoed afsluiten. Maar dat is nog niet het ergste… Ik zie spijtig genoeg veel piepjonge meisjes die uitgehuwelijkt worden. Zij lopen kans vroegtijdig zwanger te worden. Hun opleiding heropnemen is dan uit den boze want ze moeten een extra mondje voeden.”

Betere tijden op komst

“Gelukkig krijgen de kinderen uit onze school hulp. Sinds 2020 telt Adullam 615 leerlingen. De meesten onder hen zijn weeskinderen die het hele jaar door op school verblijven. Met de huidige coronamaatregelen mogen we maximum honderd leerlingen binnen de muren houden, waarvan 53 Cuninapetekinderen. Om de overige 515 leerlingen op te vangen krijgen we hulp van verre familieleden van de weeskinderen en onze lokale kerkgemeenschap. We volgen hun scholing nauwgezet op door hen tweewekelijks lespakketten op te sturen."

"Bovendien ontvingen we recent bericht van de regering dat de scholen weer zouden openen op 15 oktober. Momenteel bereiden we alles voor om te voldoen aan de maatregelen die de overheid en de ministeries van onderwijs en volksgezondheid ons opleggen, zodat onze leerlingen op een veilige manier naar school kunnen gaan. Eindelijk komt er een licht aan het einde van deze donkere tunnel…”

Leerling Adullam Model Primary School


Cunina

In 2013 startte Cunina met ontwikkelingshulp in Oeganda: het land met een van de grootste aantallen weeskinderen ter wereld. Cunina realiseerde onder andere een slaapzaal voor 250 jongens, de renovatie van de meisjesslaapzaal, twee sanitaire blokken, een naaiatelier, de renovatie van de klaslokalen en nog veel meer. Momenteel bouwen we een volledig nieuwe school in de stad Fort Portal, die eind 2020 af is.