Zuid Afrika Project Reichenau Naaiatelier
“Jabulile wordt vaak geslagen door haar vader. Het was een heel introvert kind, maar sinds ze bij mij naailes volgt kan ze weer lachen en is ze helemaal opengebloeid.”
Nomasonto, lerares snid en naad

Net als bij de andere vakopleidingen die Cunina organiseert, wordt er tijdens de praktijklessen gestreefd om meerdere doelen te bereiken. In de eerste plaats leren de kinderen natuurlijk stikken, naaien, haken en breien, vaardigheden die de jongeren in hun volwassen leven kunnen gebruiken bij het uitoefenen van een beroep.

Daarnaast geeft het maken van eigen creaties of het verstellen van versleten kledij opnieuw een gevoel van zelfrespect. De meeste scholieren leven in moeilijke thuissituaties waar ze vaak enkel getolereerd worden omdat ze kindergeld opleveren. In andere gevallen gaat het om weeskinderen waarvan de ouders zijn overleden aan de gevolgen van aids. Het zelfvertrouwen en zelfbeeld van deze kinderen is vaak zo aangetast dat ze geloven tot niets in staat te zijn. Het leren naaien en stikken geeft hen opnieuw de kracht om zich positiever te voelen over zichzelf.

Bovendien vergt de opleiding ook de nodige kennis op vlak van rekenen, meten en andere mentale vaardigheden. Tenslotte is het naaiatelier een bron van creativiteit.

Voor de opstart van het atelier werd een bestaand lokaal gebruikt in de Reichenau Mission Primary School. Na een flinke opknapbeurt in 2012 was het lokaal klaar voor gebruik. Het is uitgerust met twaalf elektrische naaimachines en aparte tafels om aan te handwerken. Zo worden de taken verdeeld onder de leerlingen. De lessen ‘snit en naad' zijn voor leerlingen van het vierde tot en met het zevende leerjaar.

Reichenau Mission Primary School:
Naaiatelier

Deelprojecten:

  • inrichting naaiatelier en aankoop naaimachines
  • nieuwe vloer naaiatelier
  • operationele kost naaiatelier

De projecten van Cunina worden duurzaam en op korte termijn gebouwd. We werken met lokale werknemers en lokale materialen. Verder houden we de beheerskosten zo laag mogelijk.

Projectkosten
€ 47.323

Bewust zonder federale subsidies

Mét steun van particulieren en bedrijven

Steun onze projecten in Zuid-Afrika

De missiepost in Reichenau was lang een baken van kwalitatief onderwijs. Slinkende budgetten brachten de school echter op de rand van sluiting. Cunina besloot om de school nieuw leven in te blazen.

Doe een gift
CTA