Brazilie Landenpagina Lead Foto

Historisch: Cunina in Brazilië

Dit grootste Zuid-Amerikaanse land telt meer dan tweehonderd miljoen inwoners en staat bekend om zijn steeds kleiner wordende Amazonewoud door illegale houtkap, zijn Indianenstammen, het carnaval van Rio, maar helaas ook om zijn immense en zeer gevaarlijke favela's en duizenden straatkinderen. De overheid sluit haar ogen voor hen waardoor deze kinderen onvermijdelijk in de criminaliteit terechtkomen. Velen snuiven lijm die hun hersenen aantast. Smokkelen gebeurt op grote schaal, bendes maken de straten onveilig en de drugs- en wapenhandel floreren.

In 1994 trok Sophie samen met ambassadeur Sabine De Vos naar Brazilië en nam er contact op met de Vlaming Jan Daniëls, die getrouwd was met de Braziliaanse Athamis en als coöperant werkte in een opvangtehuis voor straatkinderen in Rio de Janeiro. Sophie was onder de indruk van zijn verhalen over doodseskaders, waar zelfs politiemensen deel van uitmaakten, en die veel dood en verderf zaaiden in de favela's. Om iets te kunnen betekenen voor de straatkinderen besloot Sophie in 1994 dat Brazilië het derde Cuninapartnerland zou worden. Cunina ondersteunde daarom allerhande projecten en startte met peterschappen. De werking breidde zich uit naar Pouso Alegre, Belo Horizonte, Januaria en São Paulo.

Helaas bleek deze ondersteuning via peterschappen niet te werken voor deze doelgroep. Straatkinderen hebben immers een eigen levensvisie zonder verantwoordelijkheden. Elke dag naar school gaan past daar gewoon niet in. Daarom verlegde Cunina haar focus naar vormingsprojecten. Op deze manier verleent Cunina deze kinderen toch enige vorm van onderwijs. Momenteel ondersteunt Cunina nog steeds het educatief centrum Casa Familia e Vida Nossa in Vila Amizade, een van de favela's van Jandira, een gemeente in de deelstaat São Paulo. Hier worden dagelijks 150 straatkinderen tussen drie en achttien jaar opgevangen voor of na hun reguliere schoollessen. Ze kunnen er naar hartenlust sporten en knutselen. Naast huiswerkbegeleiding krijgen ze er ook computer- en voorlichtingslessen én een voedzame maaltijd.

Lees meer

Onze projecten in Brazilië

Brazilie Landenpagina Steun Brazilie

Steun onze projecten in Brazilië

Het educatief centrum Casa Familia e Vida Nossa in de Vila Amizade is de enige plaats waar 150 straatkinderen uit de buurt terecht kunnen. Het centrum hoopt de kinderen zo uit de klauwen van criminele straatbendes te houden. Jij kunt de Braziliaanse kinderen uit deze favela steunen.

Doe een gift