Luchtfoto van de school
“Mijn grote zus is enkele jaren geleden ontvoerd en vermoord toen ze onderweg was naar school. Ik heb hier een lange tijd om gehuild.”
Maleki, 12 jaar, leerlinge ChristAid School

Fort Portal ligt in een enorm groen gebied. De glooiende heuvels met bananenbomen en theeplantages herbergen dorpjes waar heel wat kinderen met toekomstdromen wonen. In Kicuna, een van deze dorpjes midden in de jungle, ligt de ChristAid Primary School. In 2013 startte Cunina hier met peterschappen. Zes jaar later, in 2019, waren onze oudste petekinderen klaar om de stap te zetten naar het middelbaar onderwijs. Helaas was er in de nabije omgeving geen enkele school.

De dichtstbijzijnde school bevond zich op meer dan drie uur stappen. Er lopen amper wegen door de jungle en wie alleen wandelt stelt zich bloot aan allerlei gevaren. De meeste kinderen stoppen dus noodgedwongen na de lagere school en moeten hun ouders helpen op het veld. Sommige ouders brengen hun kinderen echter onder bij familie of vrienden die vlak bij een middelbare school wonen. Helaas vallen ze ook daar vaak ten prooi aan seksueel geweld.

Daarom investeerde Cunina in de bouw van een middelbare school met internaat. We willen de lokale jongeren namelijk alle kansen bieden om hun school af te maken in een veilige, naburige omgeving. In augustus 2019 legde Sophie Vangheel de eerste steen waarvan er nog velen zouden volgen. Intussen is het gebouw af en het resultaat overtreft alle verwachtingen. Zo zal de school plaats bieden aan circa 450 leerlingen en is het ons grootste project tot nu toe. In januari 2021 starten we met de administratie waarbij de directrice onder andere het schoolhoofd, de leerkrachten en het overige personeel zal selecteren. Daarnaast gaat zij ook zoveel mogelijk kansarme kinderen inschrijven. In februari 2022 zullen de allereerste lessen starten.

Oeganda:
ChristAid School Fort Portal

Deelprojecten:

  • bouw en inrichting 7 klaslokalen, inclusief wetenschapsklas
  • bouw en inrichting 2 slaapzalen
  • bouw en inrichting 2 sanitaire blokken
  • bouw en inrichting 2 kamers voor zorgmoeders
  • bouw en inrichting kantoren en lerarenkamer
  • aankoop brommer voor regioverantwoordelijke

De projecten van Cunina worden duurzaam en op korte termijn gebouwd. We werken met lokale werknemers en lokale materialen. Verder houden we de beheerskosten zo laag mogelijk.

Projectkosten
€ 397.848

Bewust zonder federale subsidies

Mét steun van particulieren en bedrijven

Steun onze projecten in Oeganda

Cunina steunt de ChristAid School in Fort Portal sinds 2014 met peterschappen. In 2019 zijn we ook gestart met een educatief project: het bouwen van een middelbare school in het midden van de jungle.

Doe een gift
2 PSM CTA b