Luchtfoto van de school
“Mijn grote zus is enkele jaren geleden ontvoerd en vermoord toen ze onderweg was naar school. Ik heb hier een lange tijd om gehuild.”
Maleki, 12 jaar, leerlinge ChristAid School

Fort Portal ligt in een enorm groen gebied. De glooiende heuvels met bananenbomen en theeplantages herbergen dorpjes waar heel wat kinderen met toekomstdromen wonen. In Kicuna, een van deze dorpjes midden in de jungle, ligt de ChristAid Primary School. In 2013 startte Cunina hier met peterschappen. Zes jaar later, in 2019, waren onze oudste petekinderen klaar om de stap te zetten naar het middelbaar onderwijs. Helaas was er in de nabije omgeving geen enkele school.

De dichtstbijzijnde school bevond zich op meer dan drie uur stappen. Er lopen amper wegen door de jungle en wie alleen wandelt stelt zich bloot aan allerlei gevaren. De meeste kinderen stoppen dus noodgedwongen na de lagere school en moeten hun ouders helpen op het veld. Sommige ouders brengen hun kinderen echter onder bij familie of vrienden die vlak bij een middelbare school wonen. Helaas vallen ze ook daar vaak ten prooi aan seksueel geweld.

Daarom investeerde Cunina in de bouw van een middelbare school met internaat. We willen de lokale jongeren namelijk alle kansen bieden om hun school af te maken in een veilige, naburige omgeving. In augustus 2019 legde Sophie Vangheel de eerste steen waarvan er nog velen zouden volgen. Intussen is het gebouw af en het resultaat overtreft alle verwachtingen. Zo zal de school plaats bieden aan circa 450 leerlingen en is het ons grootste project tot nu toe. In januari 2021 startten we met de administratie. De directrice selecteerde onder andere het schoolhoofd, de leerkrachten en het overige personeel. Er werd getracht om zoveel mogelijk kansarme kinderen in te schrijven. In februari 2022 werden de eerste lessen gestart en na een jaar blijkt de school erg succesvol.

Het aantal inschrijvingen blijft toenemen waardoor klassen overbevolkt dreigen te raken. Om kwaliteit te kunnen blijven garanderen en om te voldoen aan de eisen van het ministerie van onderwijs besloten we om klaslokalen en een examenruimte bij te bouwen. De plannen zijn reeds getekend en de eerste fondsen geworven.

Oeganda:
ChristAid School Fort Portal

Deelprojecten:

  • bouw en inrichting 7 klaslokalen, inclusief wetenschapsklas
  • bouw en inrichting 2 slaapzalen
  • bouw en inrichting 2 sanitaire blokken
  • bouw en inrichting 2 kamers voor zorgmoeders
  • bouw en inrichting kantoren en lerarenkamer
  • aankoop brommer voor regioverantwoordelijke
  • grond- en drainagewerken en bouw steunmuur

De projecten van Cunina worden duurzaam en op korte termijn gebouwd. We werken met lokale werknemers en lokale materialen. Verder houden we de beheerskosten zo laag mogelijk.

Projectkosten
€ 458.109

Bewust zonder federale subsidies

Mét steun van particulieren en bedrijven

Steun onze projecten in Oeganda

Cunina steunt de ChristAid School in Fort Portal sinds 2014 met peterschappen. In 2019 bouwden we een middelbare school met internaat midden in de jungle. Dankzij het succes zullen er klaslokalen worden bijgebouwd.

Doe een gift
2 PSM CTA b