Een business leren runnen

Net als veel andere Afrikaanse landen kent Oeganda voornamelijk een landbouwcultuur. De meeste Oegandezen vinden hun job dus op het veld. Helaas zijn deze arbeiders vaak heel jong en worden ze uitgebuit. Ze krijgen dan ook weinig tot geen kans om een opleiding te volgen. Daarom opende Cunina in 2017 een naaiatelier in partnerschool Adullam Model Primary School in Mbarara. De bedoeling is om de leerlingen een technische opleiding aan te bieden, wat hen later meer kans geeft om een vaste job te bemachtigen of om op zelfstandige basis aan de slag te gaan.

Zowel jongens als meisjes leren in het naaiatelier de knepen van het vak. Van dagdagelijkse kledij tot herbruikbaar maandverband; met naald en draad stikken en breien ze een breed assortiment aan artikels. De leerlingen krijgen daarnaast de kans om hun prachtexemplaren te verkopen in een klein winkeltje aan het atelier. Dat zijn meteen twee vliegen in een klap, want met het geld kan de school nieuwe materialen aankopen voor het atelier en doen de leerlingen ervaring op in de handel door hun producten rechtstreeks te verkopen aan de klant.

Een groot succes

Intussen is het naaiatelier enorm populair. Kort na de opening in 2017 verspreidde het nieuws zich als een lopend vuurtje door de streek. Omdat er geen soortgelijke opleidingen te vinden zijn in Mbarara, beschouwen ouders het atelier als een ideale oplossing om een betere toekomst te garanderen voor hun kind. Directeur Joshua is een dynamisch en capabel persoon. Hij leidt alles in goede banen en is intussen een voorbeeld voor vele andere inwoners van Mbarara.