Cunina en Happy Weekends

Van 29 oktober tot 7 november 2023 trok Paul Huysmans van reisorganisatie Happy Weekends uit Retie met vijftien anderen naar Nepal. Al enkele jaren financiert Happy Weekends mee het Cunina-project in Sekha en de zaakvoerder wou met eigen ogen zien en persoonlijk ervaren wat er met het geld is gebeurd. Tegelijk gaf hij klanten de kans om mee te gaan. “Het werd een onvergetelijke ervaring”, getuigt hij.

IMG 9574

'Het verblijf in Sekha en zeker ook het bezoek aan de school waren een onvergetelijke ervaring.'

Paul Huysmans, director Happy Weekends

Blijvende
indruk

“Voor ik startte met Happy Weekends, werkte ik in de journalistiek”, vertelt Paul Huysmans. “Helemaal in het begin van Cunina maakte ik voor de regionale televisie een reportage over Sophie, die toen een bescheiden tentoonstelling organiseerde in een Geelse parochiezaal. Haar enthousiasme was dermate dat ik haar nadien ben blijven volgen. Toen ik in 2016 begon met Happy Weekends, wou ik ook een maatschappelijk project steunen en heb toen contact opgenomen met Cunina. Sindsdien doen wij jaarlijks een donatie die is gebaseerd op ons omzetcijfer. Aanvankelijk steunden we een onderwijsproject in Haïti, de voorbije jaren was dat het toeristische project Sekaha Green Village in Nepal omdat het ook mooi aansluit op onze reisactiviteiten. Het feit dat Cunina zonder overheidssubsidies werkt, geen betalende reclame voert en een lage overhead-kost heeft, is voor mij het bewijs dat de organisatie met de juiste visie wordt geleid.”

IMG 9757 2

Mooie
test

Het zestienkoppige Happy Weekends-gezelschap was de eerste groep die alle acht lodges van Sekha Green Village in gebruik had en er vier nachten logeerde. Ze aten ook dagelijks in het restaurant, wat een mooie test was voor de studenten catering die er een opleiding krijgen. Lokale Cunina-mensen zorgden voor de verdere invulling van het programma: wandelingen, een bezoek aan een familie, een kookworkshop en uiteraard een bezoek aan de Sekha Boarding School, die in de buurt ligt en waar vijfhonderd kinderen uit Sekha en de omliggende bergdorpen naar school gaan. Voordien en achteraf verbleef het gezelschap nog enkele dagen in de hoofdstad Kathmandu.

Dansen
met de locals

“Het verblijf in Sekha en zeker ook het bezoek aan de school waren een onvergetelijke ervaring”, zegt Paul Huysmans. “De leerlingen van de Music & Arts School, die is gefinancierd door Tomorrowland en op de schoolsite ligt, hadden een show met muziek en dans voorbereid. Ook genoten we van een prachtig toneelstuk. Nadien ging het dansen verder op het speelterrein en moesten wij natuurlijk meedoen. We hebben er ook enkele klassen bezocht en vastgesteld dat Cunina hier heel mooi werk levert.”

Herneming
in 2024

Happy Weekends is blij dat ze hebben bijgedragen tot dit project omdat het mooi aansluit bij hun eigen missie. “Sekha Green Village huldigt duurzaam toerisme en dat is ook waar wij met onze fiets- en wandelvakanties voor staan. Onze focus ligt op Europese bestemmingen en we organiseren geen verre reizen. Maar voor Nepal wil ik graag bekijken om deze reis opnieuw op te nemen in ons programma 2024, zelfs met verschillende afreizen. Eigenlijk zouden zoveel mogelijk mensen deze reis moeten maken om vast te stellen dat er enerzijds veel armoede bestaat, maar dat er ook positieve zaken gebeuren, zoals de Cuninaprojecten. Zo’n reis moet mensen motiveren om hun steentje bij te dragen aan een betere wereld.”


IMG 9673