Cunina bundelt onderwijs en economie

Sekha, gelegen in de regio Sankhuwasabha in het Himalayagebergte in Nepal, is vanwege zijn prachtige natuur steeds meer in trek bij bergbeklimmers en rondtrekkende backpackers. Alleen is de streek niet voorzien op de komst van toeristen. Daarom bouwde Cunina Green Village waar reizigers in een van de acht gezellige en comfortabele verblijfsunits kunnen overnachten. Elk huisje biedt ruimte aan twee personen en is voorzien van elektriciteit, stromend water en een praktische badkamer met Westers toilet. Voor een warme maaltijd of verse lunch kunnen toeristen aanschuiven in het eveneens nieuwe Bamboo restaurant.

Het is in de uiterst professioneel ingerichte keuken van dit restaurant dat jongeren die afgestudeerd zijn van de middelbare school een cateringopleiding kunnen volgen. Zij leren er niet alleen eenvoudige, verse maaltijden klaarmaken, maar er wordt hen ook bijgebracht wat het belang is van een goede hygiëne en een gevarieerde voeding met veel groenten en fruit. Bij de bergbewoners in de regio komt immers elke dag Dal Bhat op tafel, een typisch Nepalees gerecht, dat hoofdzakelijk bestaat uit rijst en linzen of bonen. Om dit eenzijdige voedingspatroon te doorbreken werken de studenten met een grote verscheidenheid aan ingrediënten, die overigens grotendeels in de eigen moestuin verbouwd worden. De eigen koeien en geiten zorgen dan weer voor verse melk.

Naast maaltijden bereiden leren de jongeren ook gasten bedienen, tafels dekken en afruimen, receptie- en barwerk verrichten enz. Na de opleiding zijn ze dus helemaal klaar om een job in de toeristische sector uit te oefenen, maar ze kunnen evengoed een eigen lodge of restaurantje beginnen.

Onafhankelijkheid en duurzaamheid

Cunina zorgt momenteel nog voor de financiële injectie om het project te lanceren, maar het is de bedoeling dat Green Village op termijn zelfvoorzienend gaat functioneren. Opbrengsten zullen dus geherinvesteerd worden in het project en overschotten gebruikt voor het verbeteren van de onderwijskwaliteit van de nabijgelegen Sekha Boarding School die Cunina zelf beheert. Zonnepanelen maken het Green Village-project onafhankelijk van het instabiele elektriciteitsnet in het Himalayagebergte.

Met de vakopleiding catering slaat Cunina drie vliegen in één klap. Ten eerste kunnen toeristen terecht in de verblijfshuisjes en het restaurant, ten tweede wordt met de nieuwe opleiding bekwaam personeel opgeleid dat direct aan de slag kan op de arbeidsmarkt én ten derde wordt met Green Village lokaal extra werkgelegenheid gecreëerd. Het is deze vorm van ontwikkelingshulp die Cunina nastreeft.

Wil jij de cateringopleiding steunen met een vrijwillige bijdrage? Dat kan door een gift te doen.