HEADER Petekinderen Oeganda002

Historisch: Cunina in Oeganda

Eerder was Congo een partnerland van Cunina, maar door de gevaarlijke situatie ter plaatse heeft Cunina zich er noodgedwongen moeten terugtrekken. In 2013 was de tijd rijp om opnieuw een zesde partnerland te verwelkomen. Aangegrepen door de verhalen van Els De Temmerman over de kindsoldaten in het noorden van Oeganda, besloot Sophie Vangheel, stichter van Cunina, om naar de ‘parel van Afrika’ te trekken en er verschillende scholen en onderwijsorganisaties te bezoeken. Zo keerde Cunina terug naar het evenaarsgebied.

Oeganda kende, in tegenstelling tot buurland Congo, het voorbije decennium een onwaarschijnlijke transformatie van een door oorlog geteisterd land, naar een stabiel en economisch snelgroeiend land. Lager onderwijs in Oeganda is in principe gratis. Maar Oegandese ouders moeten wél geld betalen voor het schooluniform, lunch, examengeld, boeken en schriften. In privéscholen komt daar bovendien nog schoolgeld bij. Arme families die amper rondkomen kunnen dit allemaal niet bekostigen.

Omdat de lonen in het onderwijs bijzonder laag zijn, is er ook een groot tekort aan goedopgeleide leerkrachten. Het resultaat zijn overvolle klassen met soms wel honderd kinderen per klas. Voor de meeste kinderen is de lagere school het eindstation. Het voortgezet onderwijs is namelijk niet gratis. Bovendien zijn er in landelijke gebieden nauwelijks of geen middelbare scholen.

Om kansarme kinderen ook educatie aan te reiken startte Cunina met peterschappen en onderwijsprojecten in twee geselecteerde partnerscholen, de ene in Mbarara en de andere in Fort Portal, dichtbij de Congolese grens.

Lees meer
Schoolproject oeganda

Steun onze projecten in Oeganda

Cunina probeert de Oegandese onderwijssituatie te verbeteren door te investeren in projecten, zoals een middelbare school bouwen in de jungle. Zo willen wij voorkomen dat kinderen niet langer de lange en gevaarlijke tocht moeten ondernemen door de jungle om naar de dichtstbijzijnde middelbare school te gaan. Onderweg lopen ze het risico om te worden aangevallen of verkracht.

Ik wil een project steunen in Oeganda