1 CMA hoofdfoto b
“Al vanaf jonge leeftijd vond ik het fijn om mensen te helpen. Ik denk dat dit een voorbode was van mijn passie om te zorgen voor anderen. Vandaag de dag heb ik mijn droom kunnen waarmaken en werk ik in de gezondheidspost van Gairi Pangma. ”
Lhakpa, ex-studente CMA, Khandbari

In 2009 bouwde Cunina in Khandbari een hostel, waarin een honderdtal kinderen uit hoger liggende bergdorpen het hele jaar verbleven om naar school te kunnen gaan. In hun dorp was er op dat ogenblik immers geen school. Cunina bouwde er echter scholen zodat de kinderen in hun eigen omgeving onderwijs konden genieten. Het hostel werd dus overbodig en kwam leeg te staan.

Het werd vervolgens omgevormd tot een educatief centrum dat de naam Makalu Technical Institute meekreeg en waar Cunina nu een opleiding tot assistent-verpleegkundige aanbiedt. De opleiding, die erkend is door de Nepalese overheid, duurt achttien maanden en is toegankelijk voor jongeren met een diploma middelbaar onderwijs. De studenten krijgen vijftien maanden theorie- en praktijklessen. Als ze hun examen succesvol afronden, lopen ze drie maanden stage in het hospitaal van Khandbari.

De nood aan medische zorg is groot in de Himalaya, omdat er nauwelijks dokters zijn in de bergen. Met dit project slaan we dus twee vliegen in één klap: de Nepalese bevolking in de Himalaya krijgt de broodnodige medische zorgen én de studenten oefenen een hooggewaardeerde baan uit. Elke achttien maanden start een nieuwe groep van veertig studenten met de opleiding assistent-verpleegkundige. Cunina zoekt voor hen peetouders die hen financieel steunen bij het volgen van de opleiding.

Makalu Technical Institute
Opleiding assistent-verpleegkundige

Deelprojecten:

  • omvorming hostel tot opleidingscentrum
  • aankoop 5 microscopen
  • aankoop medische koffers en labojassen voor alle afgestudeerde assistent-verpleegkundigen

De projecten van Cunina worden duurzaam en op korte termijn gebouwd. We werken met lokale werknemers en lokale materialen. Verder houden we de beheerskosten zo laag mogelijk.

Projectkosten
€ 16.240

Bewust zonder federale subsidies

Mét steun van particulieren en bedrijven

Steun onze projecten in Nepal

Wil jij mee helpen om de gezondheidszorg in Nepal te verbeteren? Word dan peetouder van een student assistent-verpleegkundige. De bijdrage om je peterschapsdossier op te starten is 40 euro en de opleiding zelf kost 630 euro (18 maanden x 35 euro).

Doe een gift
2 CMA CTA b