Praktische vaardigheden en kennis

Om het leven van kinderen in Zuid-Afrika enigszins te verlichten, zorgt Cunina er al sinds 2002 voor dat duizenden onder hen naar school kunnen. Maar dagelijks stilzitten op de schoolbanken bleek niet voor iedereen weggelegd. Al snel kreeg Cunina vanuit Zuid-Afrika signalen dat er ook vraag was naar meer praktische opleidingen, omdat veel kinderen door alle problemen moeite hadden om zich te concentreren. In 2012 werd er om die reden in onze partnerschool in Eshowe gestart met een houtbewerkingsatelier.

Bezig zijn met hamer en beitel gaat de jongens van de Muntuyedwa Primary School beter af dan stilzitten en braafjes oefeningen maken. Tijdens de lessen houtbewerking maken ze allerlei praktische gebruiksvoorwerpen, zoals broodplanken, bedden, banken en opbergkasten. Tegelijkertijd oefenen ze heel wat educatieve vaardigheden waaronder meten, rekenen en ruimtelijk inzicht. Deze zaken komen goed van pas bij het zoeken naar een baan of het starten van een eigen zaak.

De vakleerkracht houtbewerking stimuleert leerlingen ook nog op andere manieren om hun algemene kennis en vaardigheden verder te verruimen. Ze maken bijvoorbeeld klokken waarmee je de tijd leert lezen of plaatsen verlaagde plafonds en leren zo werken in teamverband. Op deze manier ontwikkelen scholieren meerdere aspecten van zichzelf.

Zelfvertrouwen en zelfrespect

Met deze kennis en vaardigheden gaan leerlingen trouwens ook buiten de school aan de slag. Ze knappen thuis klusjes op of voeren kleine herstellingen uit bij buren of familie. Zo krijgen ze een gezonde dosis zelfvertrouwen en zelfrespect en wordt hun opleiding een plezierige en nuttige tijdsbesteding.

Wil jij deze opleiding steunen met een vrijwillige bijdrage? Dat kan door een gift te doen.