Elektriciteit is iets dat ze hoog in het Himalayagebergte lange tijd moesten ontberen, maar nu de stroomvoorziening ook hier stilaan opgang maakt, blijkt er een tekort aan vakmensen die deze klus kunnen klaren. Hierdoor worden er elektriciens uit Kathmandu gehaald, waardoor de lokale bevolking niet kan profiteren van de nieuwe economische activiteiten.

Daarom worden nu, dankzij de vakopleiding elektriciteit in Sekha, twintig studenten per jaar klaargestoomd om het vak van elektricien uit te kunnen oefenen. Jongeren, die afgestudeerd zijn van de middelbare school, kunnen tijdens deze opleiding alle kneepjes van het vak leren. Bovendien leren ze ook hoe zonnepanelen te plaatsen en zo duurzame energie op te wekken. Dit is vooral belangrijk in gebieden waar nog geen stroomvoorziening is, maar ook daar waar reeds elektriciteit is aangelegd. Het elektriciteitsnet in de bergen is immers nog steeds zeer instabiel.

Door in te zetten op vakopleidingen in afgelegen gebieden, wil Cunina de plattelandsvlucht een halt toeroepen. Veel jongeren trekken immers van het platteland naar de stad bij gebrek aan lokale toekomstperspectieven. Daar belanden ze vaak in tweederangsbaantjes en leiden ze een miserabel leven. Door hen in hun eigen streek mogelijkheden te bieden, wordt de kans dat ze dichtbij huis een goede baan vinden aanzienlijk verhoogd en kunnen zij hun eigen toekomst creëren.

Wil je deze vakopleiding steunen? Dat kan door een gift te doen.