Petekinderen, Werking

Nepal deel I, inleefreis voor peetouders

Verslag van Cuninamedewerker Jeroen

Inleefreis Nepal Jeroen 2016 Deel I groepsfoto 1

Als versbakken Cunina communicatiemedewerker mocht ik dankzij de organisatie mee als reisbegeleider op de inleefreis voor peetouders naar Nepal. Een uitgelezen kans voor mij om de werking van Cunina van dichtbij mee te maken.

En wat voor een geweldige ervaring was het! Met een enthousiaste groep peetouders door het hooggebergte reizen is iets wat ik niet gauw zal vergeten. Maar wie Nepal bezoekt enkel voor de bergen, komt bedrogen uit. Wie de moeite niet neemt om de Nepalezen te leren kennen en in de cultuur te duiken, mist de magie van het land.

Reik hen de hand, schuif bij hen aan tafel, praat met hen en een nieuwe wereld gaat open. Dankzij Cunina mochten we dat allemaal beleven. Vanop de eerste rij!

Het was bij momenten een spannende, emotionele, maar vooral een dankbare reis waar menselijkheid en vriendschap centraal stonden. De ontmoetingen van de peetouders met de petekinderen staan op mijn netvlies gebrand en de plaatselijke werking van Cunina overtrof mijn stoutste verwachtingen.

Dit is het verslag van "mijn" Cuninareis, opgesplitst in drie delen.

Inleefreis Nepal Jeroen 2016 Deel I 25

Deel I: de mooie chaos van Kathmandu

We landen na een lange, vermoeiende vlucht een uurtje later dan gepland in Kathmandu. Er was te weinig parkeergelegenheid voor de vliegtuigen, dus bleven we nog een uurtje langer boven de stad cirkelen. Het was me toen nog niet helemaal duidelijk, maar dat was alvast het eerste teken dat Kathmandu alles op z’n eigen manier doet.

In een broeierige en stoffige hitte wacht Sophie, stichter-voorzitter en directeur van Cunina, en de Nepalese Cuninamedewerkers ons vol spanning op. Het lange aanschuiven aan de immigratiedienst heeft ieders geduld danig op de proef gesteld, maar van zodra die traditionele bloemenkransen rond onze nekken vallen en al die witte, Nepalese tanden breed lachen gaan we allemaal mee ‘in the flow’.

Inleefreis Nepal Jeroen 2016 Deel I 7

Het is een uitzonderlijk rustige rit naar het hotel. Omwille van een staking is er amper verkeer op de baan en dat gebeurt bijna nooit volgens Sophie. Alvast de allereerste keer op een Cunina inleefreis! De gebruikelijke drukte valt ons pas op als we het plein van de Boudhanath, de grootste stupa (een rond boeddhistisch bouwwerk met heilige relieken) in Nepal, betreden. We worden meegezogen in de mensenmassa die in de richting van de klok het bouwwerk rondlopen onder luide aanmoediging van hypnotisch gezang. Het is ons geluk (?) dat de afslag naar ons hotel op ongeveer driekwart van een rondgang ligt. Tegen de stroom in lopen is geen optie.

De Boudhanath hangt nog in de steigers en overal zijn werkmannen naarstig in de weer om de laatste herstellingswerken uit te voeren. De stupa werd zwaar beschadigd tijdens de aardbevingen van 2015 en is gepland om het eerstvolgende weekend terug in alle glorie ingehuldigd te worden. We hebben het ontzettende geluk dat die grootse ceremonie nét op die moment gaat zijn wanneer we terugkomen van onze trip door de bergen. Weer een unicum voor een Cunina inleefreis!

Inleefreis Nepal Jeroen 2016 Deel I 6

Na een rustpauze en een verkwikkende douche in het hotel zijn we ’s avonds klaar om ons eerste avondmaal in Nepal te verorberen. Onder begeleiding van Tashi Sherpa, de coördinator van de ngo Cunina Nepal, wandelen we naar een nabij restaurantje. De sizzlers knapperen heerlijk op ons bord en het plaatselijke Gorkha bier glijdt makkelijk binnen. Iedereen lijkt enorm blij om hier in Nepal te zijn.

Het gesprek gaat algauw richting Cunina en het werk dat ze hier al verwezenlijkt heeft. Sophie steekt van wal, bijgestaan door Tashi, en vertelt over het prille begin in 1997, toen ze in Nepal arriveerde zonder te beseffen wat ze te zien zou krijgen. De arme Sankhuwasabha regio krijgt nauwelijks aandacht van hulporganisaties en kinderen moeten er soms dagen wandelen vooraleer ze een school bereiken. Het is het enorme hart en de onbevreesde daadkracht van Sophie die er voor zorgden dat Cunina een lichtpunt is in de levens van duizenden mensen in deze afgelegen regio.

De volgende dag is de staking afgelopen en krijgen we de gebruikelijke verkeerschaos voorgeschoteld. We moeten een drukke verkeersader oversteken om ons busje te bereiken, maar dat gaat niet zomaar. Het is één lang, toeterend lint van vrachtwagens, busjes en zenuwachtig rijdende bromfietsen. Zebrapaden bestaan hier niet en rijvakken zijn niet meer dan suggestiestroken. We wagen het er gewoon op en wandelen met een bang hart zonder veel omkijken het verkeer in. Tot onze grote verbazing veroorzaken we niet de verkeersramp die we vreesden, maar kunnen we elegant (nou ja) tussen de wagens door glippen.

Inleefreis Nepal Jeroen 2016 Deel I 13

Eindelijk in het busje doen we ongeveer drie kwartier over 5km Kathmandu en arriveren we aan Pashupatinath, een grote hindoetempel aan de Bagmati rivier waar de traditionele lijkverbrandingen doorgaan. Het is een zeer bevreemdende ervaring voor ons westerlingen om lijkverbrandingen zo open en bloot te zien. In wat voor ons een intieme beleving is, is voor de hindoes een openbare ceremonie. Geboorte en wedergeboorte als natuurlijke en doodnormale momenten in iemands leven. We blijven even stil zitten bij dit moment om alles te laten bezinken, vooraleer we weer die mooie chaos van Kathmandu induiken.

Inleefreis Nepal Jeroen 2016 Deel I 22

De volgende stop is Bhaktapur, een oude stad net buiten Kathmandu en wereldberoemd om zijn historisch centrum en het Durbar-plein met typische Newar-architectuur en -kunst. We struinen door de kleine straatjes en laten het typische Nepalese straatleven over ons heen spoelen. Overal spotten we kleine gebedsplaatsen, zien we mensen primitieve gezelschapspelen spelen, laten we ons verleiden om de vibraties van singing bowls door ons lijf te voelen sidderen en trakteren we onszelf op heerlijke momo’s, een typisch gestoomd deegwarengerecht met vlees of groenten.

Het is een idyllisch tafereel, maar de barsten in de muren verraden een recente zwarte dag. Bhaktapur werd erg getroffen door de dubbele aardbeving van 2015 en vormt meteen de aanleiding voor een gesprek over de rol van Cunina tijdens die bange momenten. Tashi vertelt over hoe duizenden mensen hun huis verloren en hoe er vandaag nog steeds bergdorpjes zijn waar amper hulp is gekomen. Sophie en Tashi waren toevallig in het bergdorpje Num toen de tweede aardbeving toesloeg en de plaatselijke Cuninaschool werd getroffen. In een eerste reactie kochten ze onmiddellijk nieuwe dakplaten voor maar liefst 6.000 Nepalezen in deze afgelegen gebieden.

Inleefreis Nepal Jeroen 2016 Deel I 59
Inleefreis Nepal Jeroen 2016 Deel I 75
Inleefreis Nepal Jeroen 2016 Deel I 47

De nacht valt als een baksteen op de weg terug en de jetlag deelt zijn eerste prikken uit. Kathmandu is een stad met duizend-en-één indrukken, maar mij valt vooral het geluid op. Het klinkt allemaal zó anders als bij ons. Gelukkig kan ik dat deel van de stad blijven beleven, ook met mijn ogen dicht.

In mijn slaap/waakstand blik ik al vooruit op de komende dagen waar ik eindelijk kennis zal maken met de échte Cuninawerking. Khandbari, Sekha, Num, ... de plaatsnamen waar Cunina actief is, zoeven door mijn hoofd. In totaal goed voor meer dan 1.300 petekinderen die dankzij de steun van peetouders bij ons in België zorgeloos naar school kunnen gaan. Als ik zie hoe mensen hier in Nepal leven, vraag ik me af of dat wel voldoende is? In theorie weet ik wel dat onderwijs dé weg is uit de vicieuze cirkel van armoede, maar ik heb het nog niet met eigen ogen gezien. Een antwoord zal ik hopelijk snel krijgen!

Inleefreis Nepal Jeroen 2016 Deel I 103

Als tijdelijk afscheid van Kathmandu eten we hét traditionele Nepalese gerecht, Dal Bhat, op een dakterras vlakbij de stupa. Dal Bhat is rijst met linzensoep, eventueel aangevuld met groentjes (tarkari), vlees en roti (plat brood). Wij gaan voor de luxeversie en dommelen zachtjesaan weg bij al het kaarslicht dat de nakende heropeningsceremonie van de Boudhanath aankondigt.

Inleefreis Nepal Jeroen 2016 Deel I 106

Morgen staat de binnenlandse vlucht naar Tumlingtar en verder de jeeprit naar Khandbari en Sekha op het programma. De spanning neemt toe bij de peetouders, want daar gaan we voor het eerst kennis maken met de eigenlijke werking van Cunina en de eerste petekinderen ontmoeten. Het zachte bed in ons hotel herinnert er ons nog finaal aan dat we vanaf morgen in tenten gaan slapen. Maar niemand die daar om maalt.

Lees verder, Deel II: de kracht van Cunina in de bergen. Blijf op de hoogte van updates door onze Facebook-pagina te liken.

Inleefreis Nepal Jeroen 2016 Deel I 110