In de pers, Petekinderen

Mijn mama verdween toen ik een jaar was

Sbonga Madondo, het petekind van Davy en Hanne

95 reichenau dave en hanne ontmoeten petekind Sbonga en oma

Er gaat een golf van opwinding door de school in het plaatsje Underberg. Sbonga Madondo, het tienjarige petekind van Davy Luyten (37) en Hanne Jochems (37), is aangekomen en dat heet een klein mirakel. Het paar had 24 uur gereisd en nog 3 uur gereden over de hobbelige wegen vanuit Durban als het nieuws kwam dat hun petekindjes Sbonga er wellicht niet zal geraken: ze is gewond. Meer details zijn er niet. De teleurstelling bij eventplanner Davy en Hanne, die als verantwoordelijke werkt in een callcenter, is groot. Ze sturen Sbonga al jaren postkaarten, waarop zij hen heel persoonlijke antwoordjes bezorgt. Dat ze bijvoorbeeld een geit geslacht hebben “om hen te bedanken”.

Behalve een genaaide vinger, ze heeft zich bezeerd aan de waterpomp, blaakt Sbonga gelukkig van gezondheid. Haar hele dorp zit zonder stromend water omdat de gemeente de waterrekening niet op tijd heeft betaald. Sbonga blijkt een heerlijk lief kind. Haar zeventigjarige oma is meegekomen. “Want mijn mama heb ik al sinds ik één jaar was niet meer gezien of gehoord. Ze is ooit naar de stad vertrokken om werk te zoeken en is nooit meer teruggekeerd”, zegt ze. “Ik weet ook niet waar mijn papa is, dus woon ik bij oma en opa.” Ze leven er van hun karige pensioen en van Sbonga’s kinderbijslag. “Zonder Cunina kan ik niet naar school omdat het te ver is. Opa en oma kunnen het vervoer en het uniform niet betalen.”

Als Hanne haar vraagt wat ze wil worden, antwoordt Sbonga met zachte stem, maar zonder aarzelen: “Advocaat.”

Tekst & foto's: Sabine De Vos

Dit portret is een exclusieve preview van de bijdrage over Cunina in het Nieuwsblad van zaterdag 2 september 2017. Koop die dag het Nieuwsblad in je betere krantenwinkel om de hele reportage te lezen.