Vakopleidingen
Stimulans voor een hele regio

Nepal MVO Vakopleiding Elektriciteit Ook in bergen steeds meer electriciteit

De samenwerking die Cunina is aangegaan met Essent brengt ons naar de kansarme regio Sankhuwasabha in het Himalayagebergte in Nepal. De mensen die er in kleine bergdorpjes wonen op de flanken van de op vier na hoogste berg ter wereld, de Makalu, leven vooral van landbouw en kleine handel. Het onderwijs is er ondermaats en faciliteiten waren er tot voor kort nauwelijks. Om nieuwe kansen te creëren en de plattelandsvlucht tegen te gaan, investeert Cunina al sinds 1996 in dit gebied. Door mensen te gaan opleiden in lokale knelpuntberoepen gaat Cunina nog een stap verder om de ontwikkeling van deze regio te stimuleren.

100 peterschappen
De toekomst van morgen zit vandaag op school

MVO 100 peterschappen van Essent

Cunina beheert zelf een scholencampus in Sekha. Deze campus omvat een kleuterschool, een lagere- en middelbare school en een muziekschool. Verder zijn er partnerschappen met een twintigtal andere naburige scholen. Zo’n 1.500 kinderen op deze scholen komen uit de armste Nepalese families en kunnen naar school gaan dankzij de maandelijkse steun van hun peetouders in België.

Essent besloot als bedrijf honderd kinderen te steunen via een peterschap. Elk petekind werd gekoppeld aan een afdeling binnen het bedrijf. Het personeel van de betreffende afdeling onderhoudt enkele keren per jaar persoonlijk briefcontact met het petekind en motiveert hem/haar om zijn/haar best te doen op school. De brieven van de petekinderen worden doorgespeeld aan de medewerkers of opgehangen op een prikbord, zodat iedereen kan meeleven.

Pierre Mignolet
“Het succes van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen gaat vooral over ‘deel en vertel wat je doet,’ door je medewerkers te betrekken. In ons geval zijn al onze medewerkers betrokken in het project en hebben ze zich er ook voor geëngageerd. Zo creëer je een groter draagvlak voor MVO.”
Pierre Pignolet, CEO Essent

Vakopleiding ‘Elektriciteit’
Een kind op school maakt zijn toekomst zelf

MVO Elektriciteitsopleiding2

Cunina bekeek de behoeften van de bevolking van Sankhuwasabha en hoe we de lokale gemeenschap een nieuwe economische impuls konden geven. Er werd besloten om een vakopleiding te starten die aansluit op de lokale situatie. In Nepal zien we de laatste jaren een snelle ontwikkeling op vlak van infrastructuur. Er komen steeds meer verharde wegen en ook het elektriciteitsnetwerk breidt stilaan zich verder uit. Hierdoor ontstaan er nieuwe kansen.

Ook in het dorpje Sekha, waar Cunina actief is, zien we deze veranderingen. Helaas zijn het vooral werknemers van buitenaf die de nieuwe functies bekleden. De bergbewoners zelf kunnen niet profiteren van de ontwikkelingen, omdat het onderwijs in de regio ondermaats is en het hen ontbreekt aan de juiste opleiding.

Om die reden heeft Cunina besloten om met de steun van Essent de vakopleiding ‘elektriciteit’ op te starten. Jongeren kunnen hier een opleiding tot elektricien volgen om straks als kleine zelfstandige aan de slag te kunnen.

Zonne-energie
Moderne technologie in een traditionele omgeving

Essent

Toegang tot elektriciteit is fundamenteel voor een kansarme regio om zich verder te ontwikkelen. In de bergen is dit alleen een hele uitdaging. Als er al elektriciteitskabels zijn aangelegd zijn ze meestal van slechte kwaliteit en bij de minste storing op het elektriciteitsnetwerk zijn het de kleine dorpjes die als eerste worden afgesloten.

Cunina gaat in de meest afgelegen bergdorpen met steun van Essent zonnepanelen plaatsen om de bevolking van elektriciteit te voorzien. Enkele dorpjes zijn nog altijd niet bereikbaar met de auto. Om de zonnepanelen ter plaatste te krijgen, zullen we gebruik moeten maken van een traditionele ezelkaravaan.

Een stageplaats
Pas door het te doen, leer je een vak

MVO Een stageplaats Green Village Restaurant 2

Cunina startte in 2020 de vakopleiding ‘horeca.’ Hiermee willen wij inspelen op het toenemende toerisme in de streek. De lokale bevolking is nu niet opgeleid om toeristen te ontvangen. Ook ontbreekt het aan de nodige infrastructuur. Cunina bouwde daarom acht cottages waar zakenmensen en toeristen kunnen verblijven. Voor de maaltijden kunnen ze terecht in het nieuwe Bamboo restaurant dat dankzij Essent gebouwd is. In het nieuwe gebouw waar het restaurant en de keuken gevestigd is leren studenten de knepen van het vak.

Voor de keuken en het restaurant is het bijzonder belangrijk dat er een stabiele stroomtoevoer is. Daarom plaatsten we ook hier zonnepanelen, waarvoor we opnieuw konden rekenen op de financiële bijdrage van Essent.